Sunday 7 December 2014

Resepi Spaghetti Bolognese Mudah

Ada banyak version nak buat sos spaghetti bolognese ni. Cara paling senang, beli aje sos Preggo kat kedai, tumis dan makan...hehe:-D

Tapi boleh tahan mahal ghegenya kan. Hmm...nak cut cost punya pasal, saya suka buat sendiri sos tu. Senang dan sedap **ditekak melayu saya**



Spaghetti Bolognese

Bahan(Untuk 5-6 orang):
1 paket spaghetti 
Daging cincang
1 batang saderi*
1 batang carrot*
segenggam cendawan tiram (sebab ada dalam peti ais)*
Cendawan butang-potong dadu (optional)
1 cawan air*
1 tin tomato puree saiz sederhana
1 biji bawang besar Holland-potong dadu
2 ulas bawang putih-potong dadu
1 sudu teh lada hitam ditumbuk kasar (lebihkan kalau nak pedas)
2 sudu butter/minyak zaitun/minyak conola/minyak masak (ikut suka tapi saya suka guna minyak zaitun)
1/2 sudu teh Oregano ataupun Italian Mixed Herbs
Daun basil
Garam & gula secukup rasa


Cara:
1. Kisar bahan bertanda *
2. Bulat-bulatkan daging kisar ( kepal-kepal sampai jadi bulat). Taknak buat 'ball' pun takpe.
3. Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang yang dipotong dadu serta daun basil.
4. Dah naik bau, masukkan bahan kisar, tomato puree, bebola daging, cendawan butang, oregano
5. Bila mendidih, perasakan dengan garam dan gula. Nak senang, masukkan kiub lembu/ayam untuk balancekan rasa tapi MSG tidak digalakkan.
6. Masak sehingga kuah pekat dan hidangkan. Renehkan kuah dengan api kecil.

Cara rebus spaghetti:
Didihkan 3/4 air dalam periuk sederhana besar dengan 2 sudu teh garam. Masukkan spaghetti dan minyak zaitun/minyak masak supaya spaghetti tak melekat. Masak sehingga pasta lembut.

~Selamat mencuba~


Perunding Shaklee Anda [ID:867123] | 013-2887852

No comments:

Post a Comment

Popular Posts