Monday, 8 December 2014

Vitamin C - Vitamin Wajib Untuk Cantik

Dalam entri kali ni saya nak cerita bagaimana vitamin C membantu dalam kecantikan kulit.

Bab ni memang seronok ye dok? Perempuan kata kan... 


1. Vitamin C membantu pembentukan kolagen

Kolagen adalah struktur yang terlibat dalam pembinaan tulang, gigi, sendi, otot dan kulit. Perkataan kolagen itu sendiri berasal dari Yunani yang bererti lekat atau bersifat sebagai pelekat.Sebab itulah si pengamal akan mendapati kulitnya lebih licin, tegang dan cantik, dan luka cepat sembuh kerana ia membentuk perhubungan tisu badan yang kuat.

2. Vitamin C memelihara salur darah

Vitamin C diperlukan untuk menjaga salur darah agar tidak mudah pecah, mencegah pengerasan salur darah, membantu proses metabolisma kolesterol iaitu pembentukan asid hempedu yang penting dalam proses pemecahan lemak. Sebab itulah mereka yang menghidap darah tinggi amat digalakkan mengambil vitamin C bagi mengelakkan stroke dan jantung tersumbat.
Untuk mendapatkan kulit yang sihat dan cantik, peredaran pun perlulah cantik jugak. Sebab tu vitamin C sangat penting.

3. Detoksifikasi

Vitamin C berupaya mencantumkan bahan logam berat seperti plumbum, raksa, arsenik dan lain-lain toksik menjadikan ianya tidak bahaya pada buah pinggang dan dapat dinyahkan daripada badan dengan lebih mudah. Mereka yang merokok patut menjadikan vitamin C sebagai kawan baik kerana ia dapat membersihkan darah dan mengelakkan buah pinggang anda daripada mengalami kerosakan yang teruk.

4. Vitamin C juga berperanan dalam pengeluaran hormone antistress dan interferon (hormone fungsi imun). 

Mengikut doctor Bruce Miller, the more you stress the more you need vitamin C. Kita tahu bahawa stress boleh memusnahkan vitamin C dan oleh kerana kekurangan vitamin C sistem keimunan kita menjadi lemah dan mudah diserang penyakit.

Saranan pengambilan vitamin C untuk cantik

Kita digalakkan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran 5 kali sehari. 

Haa..ko mampu? Kenyang makan buah je nanti...hehehe ^_^

Kalau tak mampu, kita makan Sustained Release Vita-C Plus je lah. Sebiji tablet mengandungi 500mg vitamin C. Khasiat vitamin C-nya bersamaan dengan 7 1/2 biji buah oren.Saya makan 2 biji sehari. Nak cantik punya pasal...tapi jangan risau kerana vitamin C ni jenis vitamin larut air. Maksudnya, vitamin yang berlebihan akan dibebaskan melalui air kencing. 

Perunding Shaklee Anda [ID:867123] | 013-2887852

No comments:

Post a Comment

Popular Posts