Saturday 6 December 2014

Cucur Udang & Kuah kacang

Assalamualaikum ~

Pagi ni 'big boss' request nak makan cucuq udang

Ayat sadis beliau berbunyi cenggini...

"Dah lama Sha tak buat cucuq kan?"

Alaaahaiii...

Maka terjadilah cucuq udang tu hari ni. Siap sekali dengan kuah kacang lagi ",)

Hasil inovasi (dengan izin Allah), cucuq ni memang lembut sampai ke petang. Alhamdulillah...




Cucur Udang

Bahan (Untuk 2-3 orang):
1 cawan tepung gandum*
1/2 sudu teh soda bikarbonat*
1 biji telur*
Seikat kucai (saya beli RM1)*
Taugeh dalam 20 sen (kali ni saya tak letak)
Sebiji bawang besar (dimayang atau dipotong dadu)*
150 gram udang kertas a.k.a udang kecil*
350ml air suam #lebih kurang 1 1/4 cawan (separuh air panas dicampur separuh air biasa-suhu bilik)
Sedikit garam*
Minyak untuk menggoreng

Cara:
Satukan semua bahan bertanda * di dalam bekas. Kemudian tuang air sedikit demi sedikit supaya bancuhan tak terlalu cair. Perap selama 30 minit - 1 jam di dalam peti ais sebelum digoreng. 

Kuah Kacang 

Bahan:
4 sudu kacang tanah yang telah disangai (tumbuk)
2 biji bawang merah*
1 ulas bawang putih*
1 sudu makan cili kisar*
2 sudu makan sos cili
1 keping gula melaka
1/2 inci belacan (boleh diganti dengan udang kering)*
Sedikit garam
1 cawan air
Sedikit air asam jawa (jika suka)
Minyak

Cara:
Kisar bahan-bahan bertanda *. Kemudian tu tumis bersama cili kisar. Bila dah pecah minyak, masukkan air, sos cili, gula dan garam. Biarkan mendidih dan masukkan kacang tanah. Masak sehingga pekat.


Perunding Shaklee Anda [ID:867123] | 013-2887852

No comments:

Post a Comment

Popular Posts